Η γειτονιά ως σχέση
Η γειτονιά ως σχέση
| Έρευνα
Πώς το ΕΣΥ αντιμετώπισε αυτήν την πανδημία, πώς προσαρμόστηκε η οργάνωση του, πώς λειτούργησε, πώς άλλαξαν οι σχέσεις εντός του; Συζήτηση με 5 υγειονομικούς.
Το σώμα στη συνθήκη που ζούμε αποκτά κατεξοχήν σημασία. Αποκτά διάσταση όταν κινείται στο χώρο. Διάσταση που καταγράφεται και ελέγχεται.
Η μακρά διαδρομή της ιστορίας της υγείας και οι πολιτικές της απολήξεις
Θεωρώντας πως για να ασχοληθούμε με το θέμα της εξάπλωσης της λοίμωξης covid19 πρέπει να αναφερθούμε πρώτα σε βασικές έννοιες και ορισμούς που έχουν να κάνουν με την υγεία, θα προσπαθήσουμε να δούμε κάποια σημεία εννοιολογικών και ιστορικών αλλαγών που έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζουμε επιστήμες της υγείας. Έτσι θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε την ιστορική διάσταση των ορισμών της υγείας, αλλά και της δημόσιας υγείας, ως κομβικά σημεία ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την κατάσταση που ζούμε τους τελευταίους μήνες.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και τις ζωές των ανθρώπων ανά τον κόσμο και συνεπώς έχει διαταράξει την λειτουργία των πόλεων όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά στην ιστορία που οι πανδημίες επηρεάζουν δομικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και οργανώνονται οι πόλεις.
«Είχα αρκετές καραντίνες στη ζωή μου»
Συνέντευξη με την Σοφία, για το βίωμα της καραντίνας από έναν άνθρωπο με αναπηρία.
Της γειτονιάς
Αδικημένες ειδήσεις που τους αναλογεί κάτι περισσότερο από ένα μονόστηλο.
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Ο αδύναμος κρίκος μεταξύ ΕΣΥ και κοινότητας εν μέσω πανδημίας
Ο αγώνας υπεράσπισης της ΤΟΜΥ Κεραμεικού.
Κατασχέσεις, εξώσεις και ο νέος "πτωχευτικός κώδικας"
Τα εθνικά lockdown, οι τεχνολογίες που δοκιµάζουν τα όρια και τις προοπτικές τους, οι κυβερνήσεις που νοµοθετούν, οι κοινωνίες υπό επιτήρηση και περιορισµούς. Προσεγγίζουµε τη διαχείριση της πανδηµίας από το ελληνικό κράτος και τις επιπτώσεις της σε πεδία της καθηµερινής µας ζωής, ατοµικά και συλλογικά, εντός και εκτός των γειτονιών µας. Στην εργασία, στο δηµόσιο χώρο, στη στέγη, στη τροφή, στην εκπαίδευση.
Εργάτης και άνεργος στην εποχή της πανδημίας
Τηλεργασία, μαύρη εργασία και η μοιρασιά του ενοικίου
Ανακαταλαμβάνοντας τον δημόσιο χώρο
Οι χώροι της πόλης αποτελούσαν ανέκαθεν σηµείο συγκρούσεων και η νοηµατοδότησή τους είναι άµεσο αποτέλεσµα αυτών των συγκρούσεων και της οικειοποίησής τους από τους εκάστοτε χρήστες. Τι συµβαίνει όµως την περίοδο της πανδηµίας και ποιές είναι οι διεκδικήσεις των χρηστών αυτών των χώρων εν µέσω περιορισµών;
Για να "μένουμε σπίτι" πρέπει να βγαίνει και το νοίκι
Είναι θράσος να οργανώνεις μια καμπάνια με τον τίτλο «μένουμε σπίτι» όταν η στέγη αποτελεί ένα βασικό κοινωνικό πρόβλημα αυτής της πόλης.
Δομές αλληλεγγύης στην εποχή της πανδημίας
Το παράδειγμα του «Ντουλαπιού» που λειτουργεί στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ των Α. Πετραλώνων.
Ήταν άνοιξη, όταν μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι...
Σχόλια γύρω από την τύχη (και) της παιδείας στην εποχή της πανδημίας
Τηλεµαθήµατα ή µάσκα στην τάξη;
Συνέντευξη με τον Λάμπρο Στ., δάσκαλο σε ιδιωτικό σχολείο.
Ανοίξτε (επιτέλους) τις αίθουσες!
Ανακοίνωση πρωτοβουλίας γονέων του 73ου δημοτικού στα Α. Πετράλωνα, για το χρόνιο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η ιστορία των κυριών της Πάλκο
Στο νούμερο 5 της οδού Αλκμήνης στα Κάτω Πετράλωνα,σε ένα κτίριο εργοστασιακής bauhaus αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του '30, λειτουργούσε μέχρι και το 2003 η Πάλκο. Πλάι στην ταξική ιστορία που αναπόφευκτα κουβαλά ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης στην Ελλάδα, το οποίοξεκίνησε τη λειτουργία του το 1938 σε μια εργατική συνοικία, η Πάλκο είναι συνδεδεμένη και με την κοινωνική ιστορία των Πετράλωνων και του Θησείου, χρόνια μετά το κλείσιμό της. Σε αυτή την ιστορία θα μυηθούμε στις παρακάτω σελίδες, μέσα από τις αφηγήσεις δύο εργατριών του εργοστασίου.