top of page
eidiseis_banner.jpg

Στις 4 του Μάρτη, με εκπρόθεσμη τροπολογία/προσθήκη που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδρύεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό πράσινο Α.Ε." με σκοπό τη διαχείριση των λόφων του Φιλοπάππου και του Εθνικού Κήπου. Βασικός μέτοχος της εταιρείας θα είναι ο Δήμος Αθηναίων, δηλαδή το διοικητικό της συμβούλιο θα ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης και τα έσοδά της θα πηγαίνουν στον Δήμο.

Η εν λόγω τροπολογία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: την εμπορευματοποίηση των λόφων του Φιλοπάππου, με την εκμίσθωση των χώρων του (όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια με το καφενείο του Πικιώνη) και την εκ νέου ανασυγκρότηση των σχεδίων για την περίφραξή του και την ελεγχόμενη είσοδο σε αυτόν. Τα προηγούμενα χρόνια, από τη μία είχαμε το υπουργείο Πολιτισμού (βλέπε την περίοδο Ζαχόπουλου) και από την άλλη τους αρχαιολόγους (Α΄ΕΠΚΑ) που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κλείσουν τους λόφους. Σήμερα είναι η σειρά του Δήμου Αθηναίων να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια παρόλο που εδώ και χρόνια αρνείται συστηματικά να ανταποκριθεί στις στοιχειώδης ανάγκες φροντίδας και καθαριότητας του Φιλοπάππου. Είναι ακριβώς σε αυτές τις ανάγκες που παρεμβαίνουν συνεχώς οι κάτοικοι των γύρω γειτονιών, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες αστυνομικής τρομοκρατίας και απειλών, άλλοτε διώξεων για... δενδροφυτεύσεις.

Πρόκειται για μια τακτική απαξίωσης των λειτουργιών (και υποχρεώσεων) ενός φορέα που είναι εν δυνάμει ελέγξιμος και υπόλογος (βλέπε Δήμος), και στη θέση του εμφανίζεται κάτι "άλλο", ένας ξεχωριστός φορέας που δεν μπορεί να του ασκηθεί ο ίδιος δημόσιος έλεγχος. Και το ερώτημα παραμένει; Τί είναι αυτό στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο Δήμος και ιδρύει μία ανώνυμη εταιρεία;

Στις 5 του Μάρτη, και λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου με την επίμαχη τροπολογία, η υπουργός πολιτισμού Μενδώνη παρέθεσε δύο αιτιολογήσεις για την ίδρυση της εταιρείας [λινκ, δείτε το τελευταίο δεκάλεπτο της συνεδρίασης]:

α) Η εταιρεία θα ασχολείται κατά βάση με θέματα καθαριότητας. Ακόμα και σε μία τέτοια περίπτωση προβλέπεταi η εταιρεία να μπορεί να γίνει και... "υπερεργολάβος" (Η εταιρεία δύναται, ενδεικτικώς, να προβαίνει στην εκτέλεση έργων ή ανάθεση σε τρίτους έργων για τη διαχείριση, συντήρηση, ανάδειξη ή ανάπλαση του χώρου που διαχειρίζεται, άρθρο 11, 2β).

β) "Ξέρετε πολύ καλά ότι στου Φιλοπαππου συμβαίνουν πολύ δυσάρεστα γεγονότα, με αποκορύφωμα τον θάνατο του νεαρού Νικόλα πριν απο 2-2,5 χρόνια". Η Μενδώνη, μέσα από μία τοποθέτηση γενική και αόριστη συντάσσεται με εκείνη τη δράκα των αρχαιολόγων και των κρατικών μηχανισμών που το καλοκαίρι του 2018, εκμεταλλευόμενοι τον θάνατο του παιδιού προσπάθησαν να ξαναθέσουν σε κίνηση τα σχέδιά τους για την περίφραξη του λόφου. Το βαρύ συναισθηματικό περιβάλλον εκείνου του καλοκαιριού για τους ανθρώπους που κυκλοφορούμε στον λόφο, δημιούργησε στους απέναντι την ελπίδα ότι αυτά τα σχέδια θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, κάτι που φυσικά στην πράξη εμποδίστηκε με τις συνελεύσεις κατοίκων και το σαμποτάζ των όποιων εργασιών.

Αυτό που δεν μπήκε στο κόπο να μας εξηγήσει η υπουργός είναι τί ακριβώς συνεπάγεται η λογική ότι η εταιρεία θα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Μα δεν χρειαζόταν! Το εξηγούν παρακάτω κάποια άρθρα που αναφέρονται στην εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται και στη γενικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της (παρ. 3β της τροπολογίας). "Ευέλικτη, γρήγορη και αποτελεσματική για να πετύχει τους σκοπούς της" χαρακτήρισε αυτήν την νομική επιλογή της ανώνυμης εταιρείας ο δήμαρχος Μπακογιάννης στο δημοτικό συμβούλιο [λινκ, δείτε στο 01:41:00 του βίντεο]. Για το ευέλικτο και το γρήγορο του πράγματος δεν μας κόπτει, δικοί σας οι νόμοι, αλλά για το αποτελεσματικό θα μας παρακαλέσετε να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας. Δεν θα παίξετε μόνοι σας.

 

Ας μην το κουράζουμε. Οι λόφοι του Φιλοπάππου θα μείνουν ελεύθεροι, ανοιχτοί και δημόσιοι για τους ανθρώπους που τους ζούνε καθημερινά, για τους ανθρώπους όλης της πόλης. Κανένας ιδιώτης δεν θα βγάλει φράγκα με όρους "αξιοποίησης". Εάν ο Δήμος κόπτεται για τους λόφους ας φροντίσει το πράσινο, ας απομακρύνει τα τσαντίρια των αρχαιολόγων δίπλα από τον Λουμπαρδιάρη, ας ξηλώσει τις κατασκευές από το μεγάλο νταμάρι απ΄την μεριά του Κουκακίου, και ας μαζέψει τους μπάτσους με τα μοτο-κρος που κάνουν εκπαίδευση πάνω στα αρχαία της Κοίλης και τις διμοιρίες που στέλνει κάθε φορά που ανακοινώνεται μία δενδροφύτευση.

Την Κυριακή 15 Μάρτη στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη συνέλευση που καλεί η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου, στο πάρκο Βουτιέ, στα Άνω Πετράλωνα.

Update, Δευτέρα 16 Μαρτίου

Η ανακοίνωση της λαϊκής συνέλευσης:

Ο λόφος Φιλοπάππου και ο Εθνικός Κήπος είναι χώροι περιπάτου, αστικά οικοσυστήματα, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι. Είναι χώροι ανοιχτοί, ζωντανοί και ελεύθεροι, δύο από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου μέσα στη τσιμεντούπολη που ζούμε.

Για μια ακόμα φορά, επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του λόφου Φιλοπάππου και μαζί και του Εθνικού Κήπου. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Δήμο Αθηναίων. Στις αρχές Μαρτίου, ψηφίζεται η ίδρυση της «Εθνικός Κήπος και Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ» που θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής εταιρείας, θα διαχειρίζεται αυτούς τους δύο χώρους, θα αμείβεται για τις υπηρεσίες τους από το Δήμο Αθηναίων και θα έχει έσοδα από την εκμίσθωση των χώρων που θα διαχειρίζεται.

Είναι ξεκάθαρο σε όλους/ες μας ότι πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του Φιλοπάππου και του Εθνικού κήπου.

Τα κάγκελα, η ελεγχόμενη είσοδος με εισιτήριο, τα τουριστικά μαγαζάκια, οι καφετέριες, εκδηλώσεις παντός τύπου εντός των χώρων είναι προ των πυλών.

Οι δυο χώροι τίθενται στην υπηρεσία του κέρδους και προφανώς θα γίνουν δυσπρόσιτοι για τους κατοίκους της Αθήνας.

Εμείς με τη σειρά μας, αποφασίζουμε για μια ακόμα φορά, σήμερα Κυριακή 15 Μάρτη στη Λαϊκή Συνέλευση, ότι θα υπερασπιστούμε το λόφο και δε θα αφήσουμε να εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο. Διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους, ότι όπως εχθές, έτσι και σήμερα και αύριο και κάτω από οποιοδήποτε επιβαλλόμενο καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο λόφος δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιείται, δεν περιφράσσεται.

Ο Φιλοπάππου θα παραμείνει ανοιχτός, ζωντανός, ελεύθερος.

Λαϊκή Συνέλευση για τον λόφο Φιλοπάππου, Κυριακή 15 Μάρτη 2020

Για επικοινωνία και ενημέρωση στείλτε το e-mail σας στην askpthk@espiv.net ή ενημερωθείτε από το blog της askpthk.espivblogs.net

13.03.2020

Εκ νέου σχέδια εμπορευματοποίησης

των λόφων του Φιλοπάππου

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ | ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

laiki-syneleysi-15-3-2020-1.jpg

Το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου σε λαϊκή συνέλευση για το θέμα.

61ff03216779330f43834f911ac6159a.jpg
sineleusi-filopappou15032020a.jpg
sineleusi-filopappou15032020b.jpg
petralona-by-day_i.jpg
bottom of page